Zorg dat je een omgeving hebt om te klooien

Werk als beoefenaars; dat is wat we steunen.

Je moet weten dat deze vaardigheden door je vingers gaan als droog zand (of zo vluchtig zijn als een verkiezingsbelofte) wanneer je je opleidingsinvestering als iets theoretisch beschouwt.

Er zijn allerlei speelomgevingen. Je kunt een MSDN-account gebruiken. Je kunt een proeflicentie krijgen voor 30 dagen, maar vergeet niet het abonnement op te zeggen, anders heb je je “persoonlijke” M365-tenant. De prijs daarvoor is allelszins acceptabel. 

Sommige bedrijven werken met aparte ontwikkel-, test-, acceptatie- en productiehuurders. Gebruik daar de ontwikkelomgeving.

 

Je leert het alleen als je met je handen werkt!

Wanneer je de kost wil verdienen met Microsoft 365 en je bent niet de persoon om met Visual Studio in de wereld van code en applicatieontwikkeling te duiken. Of als je jezelf niet als een infrastructuur-professional beschouwt, zou je jezelf kunnen beschouwen als een Microsoft practitioner. In Microsoft-jargon definiëren ze jou als een power user, maar wij denken dat er meer bij komt kijken dan het configureren van Teams of SharePoint. Wij noemen je graag een practitioner of beoefenaar. Maar… Je kunt op theoretisch niveau geen beoefenaar zijn. Het vergt oefening en het moet een substantieel deel van het dagelijkse werk zijn om een ​​beoefenaar te worden en te blijven.

Om er een te worden, gebruik je je MSDN-omgeving of een eventuele proefomgeving als speeltuin. YouTube is je beste vriend en je bezoekt regelmatig Microsoft materiaal en forums van gelijkgestemden. Je zult ook uitgedaagd worden door je teamleden.

Een goed begrip van M365- en SharePoint-technologie is essentieel. Deze kennis ondersteunt je in je dialoog met klanten die je hebben ingehuurd om “iets met SharePoint of Teams” te doen. Je bent een generalist met kennis van requirements engineering of business analyse. Als je blindelings alles opschrijft wat de klant zegt, ben je waarschijnlijk geen goede adviseur. Je moet uitdagen en de juiste en soms ook vervelende vragen stellen.

Eerst moet je met de klant afspreken welk probleem moet worden opgelost, en met jouw ervaring is de kans groot dat je een tevreden klant achterlaat met een bijna standaardoplossing. De standaardfuncties in M365/Teams zijn de afgelopen 10 jaar geëvolueerd.
Een mooie vraag om een ​​businesscase voor oplossingen af ​​te leiden is: wat als we niets doen of wat als we die applicatie afsluiten. Het zijn dit soort vragen die aanleiding geven tot interessante discussies.

Het Power Platform bevindt zich ook in je comfortzone. Je hoeft niet alles te weten, maar je moet wel weten wie de echte specialisten in je team zijn.

Contentmigraties zijn een ander werkgebied. De afgelopen jaren zijn organisaties afgestapt van netwerkschijven en verouderde SharePoint, en af ​​en toe komen we nog steeds legacy-systemen van Lotus Notes tegen. Ook loop je oude workflow-technieken en Infopath-formulieren tegen het lijf en vervang je ze door iets uit de enorme doos van Power Platform

Hoe wordt je dat?

Doe de oefeningen

Als je een echte autodidact bent, heb je onze hulp niet nodig, maar zelfs voor de meest zelfvoorzienende mensen kan het een grote hulp zijn om een voorsprong te krijgen op de grondbeginselen. Niet op een theoretische manier, maar via een reeks oefeningen die je dwingen te knutselen, proberen, uitproberen en fouten maken.

Niet klooien of pielen op een productieomgeving

Zoals gezegd zorg voor een testomgeving

Microsoft Curriculum